Misschien heb jij een vaste baan van 32 uur, maar wil je op je vrije dag nog wat extra’s bijverdienen. Werken op de bouw staat dan hoog aan het lijstje, dit komt omdat ze altijd extra handjes nodig hebben in de bouw. Maar stel er gebeurt een ongeluk, wie is er dan eigenlijk aansprakelijk, wij zochten het uit.
Helaas zijn ongevallen in de bouw nog steeds aan de orde van de dag. Ondanks alle voorzorgmaatregelen die er zijn gesteld aan het omgaan met materialen en vakkennis gebeuren er nog steeds ongelukken. Vooral het vallen van een steiger, trap of schade bij materialen komt vaak voor. Vooral wanneer jij werkt voor contant geld moet je uitkijken, want dan lichten je rechten net even anders dan wanneer jij in loondienst bent.
Wat is zwart werk?
Je kan op allerlei verschillende manieren zwartwerken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je 20 uur op je contract hebt staan maar 40 uur in totaal werkt. Wanneer je deze 40 uur contant zonder contracten etc. krijgt uitgekeerd spreek je van zwart werk. Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal niet in loondienst bent, maar af en toe ergens ‘’bij beunt’. Ook dan spreken we van zwartwerk. Op deze manier betaal je geen inkomensbelasting, dat is misschien voordelig voor zowel de werkgever als werknemer. Maar wat als er een ongeluk gebeurt, heb je dan überhaupt iets aan een letselschade advocaat?
Een ongeluk op de werkvloer
Het kan al vervelend genoeg zijn om een ongeluk op te lopen. Vooral in de bouw kunnen ongelukken behoorlijk hevig en ingrijpend zijn. Maar wat als je nu ook nog eens zwart werkt? Als je zwart werkt ben je onverzekerd, je zal dan geen beroep kunnen doen op je verzekering of een letselschade adviseur van bijvoorbeeld Stipt letselschade. Je zal de kosten allemaal zelf moeten dekken en voor je werkgever (de aannemer) zit er misschien ook nog wel een vervelend randje aan.
Waarom beter niet zwart werken?
Naast dat je niet verzekerd bent en je werkgever dit ook niet is zijn er nog een aantal redenen dat je beter niet zwart wil gaan werken. We hebben deze redenen even op een rijtje gezet:
- Je hebt geen contract. Dit betekent in het kort dat je geen bewijs hebt dat je werkzaamheden hebt verricht. Wanneer de werkgever je plots niet uitbetaald maak je nergens aanspraak op.
- Er zijn veel rechten die je niet hebt zoals: werkkleren, maaltijden, pauzes, eindejaarspremies, bonussen, vakantiegeld, ontslagvergoedingen en meer..
- Ben je ziek, zwanger of ga je met pensioen dan maak je nergens aanspraak op. Want je sociale zekerheid betaal je automatisch vanuit je loon. Dit is de RSZ-bijdrage. Zo krijg je dus geen extra vergoedingen in periodes wanneer jij het hard nodig kan hebben.
Wanneer je toch zwart wil gaan werken, dan zijn er zelfs sancties die opgelegd kunnen worden door de belastingdienst. Je kan bijvoorbeeld juridisch vervolgd worden, zware boetes oplopen, schorsing van je werkloosheidsuitkeringen, terugvordering van het misgelopen belastinggeld en werk je in Nederland als seizoenarbeider dan bestaat er de kans dat je uitgezet wordt. Genoeg redenen om twee keer na te denken voordat jij zwart gaat werken.