Waarom gaan banken negatieve spaarrente invoeren?

Hoewel banken vroeger graag hadden dat je je geld stalde bij hen door middel van een spaarrekening, is dat anno 2020 flink veranderd. Vroeger kreeg je een flinke beloning voor het openen van een spaarrekening – in de vorm van een positieve rente. Hoe meer geld je op je spaarrekening zette, hoe meer je beloond werd aan het einde van het jaar met een percentage van jouw gespaarde geld. De laatste jaren verlaagde de rente steeds meer, waardoor het eigenlijk niet rendabel meer was om je geld te stallen bij de bank. Sinds kort is er echter een hoogtepunt bereikt (of beter gezegd: dieptepunt), want experts zijn ervan overtuigd dat banken binnenkort een negatieve spaarrente introduceren. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen hiervan? Wij leggen het je uit.

Inflatie

De verlaagde rente komt in het beginsel voort uit een poging van de Europese Centrale Bank om de inflatie tegen te gaan. Geld lenen en hypotheken zijn op dit moment heel goedkoop, en door de spaarrente te verlagen wordt sparen onaantrekkelijker en geld uitgeven juist aantrekkelijker (en dat is goed voor de economie).

De ECB

De ECB, oftewel de Europese Centrale Bank, stalt het geld van onder andere de Nederlandse banken. Het houdt eigenlijk in dat jij als consument geld stalt bij bijvoorbeeld de ING, maar de ING op haar beurt ook geld opzijzet waar ze normaal een positieve rente over zou ontvangen (zie het als beleggen met een laag risico). Nu heeft de ECB haar rente voor banken verlaagd. Sinds afgelopen september is de ECB despositorente -0,5%. En dat is een negatieve rente!

Negatieve rentes

Het instellen van een negatieve rente wordt bij de meeste banken zo lang mogelijk uitgesteld, maar is eigenlijk onvermijdelijk. Op dit moment is de spaarrente voor spaarders met een groot vermogen (meer dan 1 miljoen) al negatief. ABN Amro heeft beloofd geen negatieve spaarrente in te voeren voor de particuliere spaarder. Of zij zich aan hun belofte kunnen houden, is nog maar de vraag. Op sites als Rente.nl kun je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en de verschillende banken en hun rentes vergelijken. Dan kun je goed bepalen of je moet sparen, of dat het juist tijd is om te lenen.