Hoe wordt je maximale hypotheek berekend?

Omdat de huizenprijzen maar blijven stijgen, hebben steeds meer mensen een maximale hypotheek nodig om hun droomhuis te kunnen betalen. Hoe wordt die maximale hypotheek berekend? En is een maximale hypotheek afsluiten eigenlijk wel verstandig?

LTV en LTI

De hoogte van je maximale hypotheek wordt bepaald door twee factoren: de Loan-To-Value (LTV) en de Loan-To-Income (LTI). De LTV is sinds 2018 vastgesteld op 100 procent. Dat houdt in dat je sinds die tijd niet meer mag lenen dan 100 procent van de woningwaarde. Alle kosten die verder komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek, zoals notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting (ook wel kosten koper genoemd) moet je dus uit eigen zak betalen.

Stel dat je een huis koopt ter waarde van € 300.000, dan is je maximale hypotheek op basis van de LTV ook € 300.000. Of je ook echt 3 ton mag lenen, is daarnaast afhankelijk van je inkomen. Hier komt de LTI bij kijken, een inkomenstoets die bepaalt welk percentage van jouw inkomen besteed mag worden aan een hypotheek.

Inkomenstoets

De uitkomst van de inkomenstoets is ook weer afhankelijk van verschillende factoren. Koop je het huis met je partner? Dan mag de meest verdienende partner 100 procent van zijn/haar inkomen meenemen in de inkomenstoets. Voor de minst verdienende partner is dit percentage 90 procent (in 2021).

Ook schulden of maandelijkse betalingsverplichtingen spelen een rol. Met een private leaseauto of een studieschuld kun je bijvoorbeeld een stuk minder lenen, omdat dit kosten zijn die je naast een hypotheek ook maandelijks moet kunnen dragen.

Ben je benieuwd wat jouw maximale hypotheek is? Vul dan de eenvoudige rekentool in van De Hypotheker en je hebt binnen enkele minuten een indicatie.

Is een maximale hypotheek afsluiten wel verstandig?

Het afsluiten van een maximale hypotheek om zo je droomhuis te kunnen bemachtigen kan erg verleidelijk zijn. Toch is het verstandig om hier goed over na te denken en je te laten adviseren door een financieel adviseur. Het is namelijk wel belangrijk dat je naast je maandelijkse lasten nog voldoende geld overhoudt om te kunnen sparen voor onvoorziene omstandigheden en eventuele toekomstplannen.