Nadat het Songfestival in 2020 niet door kon gaan, heeft de organisatie alles op alles gezet om in 2021 wel een spektakel neer te kunnen zetten. Over 3 weken is het zover: dan is Ahoy het podium voor de leukste Europese inzendingen. Het festival is een Fieldlab evenement geworden en daarom mag er zelfs publiek aanwezig zijn! Tijd om het Songfestival beter te leren kennen, met de 5 leukste feitjes!
Emma Wortelboer doet het niet meer
Het is misschien wel het meest legendarische televisiemoment van de afgelopen jaren: de reactie van Emma Wortelboer op de winst van Duncan Laurence in 2019. Nadat zij de punten voor Nederland mocht geven, zagen we haar emotionele schreeuw van ontlading nadat bleek dat Nederland Zweden toch net achter zich had gelaten. Ze is dan ook een enorme fan van het liedjesspektakel, maar gaat niet nog een keer namens Nederland de punten uitdelen.
Het gastland wint niet
Hoe goed de inzending van het gastland ook is, deze wint vrijwel nooit. Het komt zelden voor dat een land dus tweemaal op een rij wint. Het is tot dusver vier landen ooit gelukt: Spanje in 1968 en ’69, Luxemburg in ’72 en ’73, Israël in ’78 en ’79 en Ierland deed het zelfs driemaal in ’92, ’93 én ’94.
Het belooft dus weinig goeds voor Jeangu Macrooy die met zijn Birth of a New Age een gooi naar de titel doet.
De sport van het wedden op het Songfestival
Er wordt wel eens gezegd dat een sportwedstrijd spannender wordt als je er wat geld op ingezet hebt. En blijkbaar vinden veel mensen dat ook gelden voor het Songfestival. Bookmakers schreeuwen in aanloop naar het evenement om het hardst wie er volgens hen gaat winnen, in de hoop dat jij dan gaat wedden op het Songfestival.
Nu we het Songfestival niet uitgebreid kunnen vieren en het, als je het samen wil kijken, vooral digitaal en op afstand moet doen, is dit wel een leuke manier om er wat extra spanning aan toe te voegen.
Je kunt elkaar onderling ook uitdagen, niet alleen om de winnaar goed te voorspellen, maar bijvoorbeeld met opdrachten als ‘wie doet Emma Wortelboer het beste na’ of ‘wie deelt op de meest originele manier douze points uit’.
1969: het jaar dat men niet kon kiezen
In 1969 vond het Songfestival plaats in Madrid, nadat Spanje de editie van 1968 won. De puntentelling moet vast erg spannend zijn geweest, want het festival eindigde dit jaar niet met één, of zelfs niet met twee of drie, maar maar liefst met vier winnaars!
Zowel gastland Spanje als Frankrijk, de UK én Nederland wisten evenveel punten te verzamelen, namelijk 18. En dus werd dit de editie van het Songfestival met vier winnaars. In 1970 was de eer ook aan Nederland om het Songfestival te organiseren, dat gewonnen werd door Ierland.
Waarom Australië meedoet aan het Eurovisie Songfestival
Het Eurovisie Songfestival is een Europees evenement. Hoewel bijvoorbeeld Israël ook al heel wat jaren meedoet, is er sinds 2015 nog een vreemde eend in de bijt: Australië. Dit land zendt het festival al jaren uit en veel Australiërs zijn fan. In 2015 kregen ze dan ook de uitnodiging om eenmalig mee te doen.
Bij winst zouden ze nog een keer mee mogen doen. Ze werden vijfde maar de eenmalige uitnodiging werd een meerjarige: sinds 2015 doet het land dus gewoon mee aan het Songfestival. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!